Att njuta sin Grange 2000!

Inget dåligt vin kan bli bra men bra och välgjort kan nå oanade höjder! Så blev det en magisk natt under en vacker midnattssol på Svalbard när jag njöt en Penfolds Grange 2000! Penfolds är ett vinhus som för mig ständigt utvecklas och har gett mig många goda upplevelser. Från starten i Australien, i mitten på 1800-talet, har vinet spritt sig över alla kontinenter och njuts idag på ett flertal unika platser runt om i världen. Mat- och dryckesintresserade personer pratar ofta om mat och vin, men mat och plats är inte lika känt. Kanske en precis lika viktigt kombination? Penfolds tog mig till en ”annorlunda plats” en magisk natt nära isgränsen på Nordpolen.

Äventyrare som S.A. Andrée och Roald Amundsen hade ofta siktet inställt mot Svalbard, men för oss tillfälliga äventyrare är det något helt annat. Att för första gången sätta fötterna på 78° N i midnattssol var en stor upplevelse. Det tog inte så många timmar att acklimatisera sig och tycka att ljuset, havet, isflaken och bergen plötsligt var självklara detaljer. Men det första lyckoruset är och förblir ett speciellt minne. För på Svalbard visar naturen upp sig i ett nyanserat, fascinerande och magiskt färgspel.


I en Zodiak på span efter isbjörn.


Valrossar förnöjt vilande i solskenet!

Longyearbyen är huvudstad på Svalbard och en märklig och spännande liten by. Här blandas äventyrare, gruvarbetare, varningsskyltar för isbjörn, sportbutiker, restauranger med en handfull turister i en salig röra. Ett av byns få fik erbjuder en perfekt espresso med nybakade kanelbullar, självklart ihop med ett vänligt leende. En guidad tur  med Ola Skinnarmo satte stor äventyrarglans på dagen och byggde upp förväntningarna inför resan ut i arkepelagen med hav, sol, väder (det växlar snabbt) och is som resesällskap.

Från Longyearbyen tar det endast några få timmar att ta sig ut i vildmarken och lämna civilisationen bakom sig. Naturen är storslagen och ett nytt äventyr finns runt varje hörn. Vi väntade med stor spänning på att få upptäcka vår första isbjörn i sin naturliga omgivning. Vi fick dock anpassade oss efter väder och vind, som var vårt värdpar, men övning gav färdighet och vi såg totalt 11 isbjörnar och ett oändligt antal valrossar blandat med val och många fåglar.

Vi bodde ombord på PolarQuest båt Origo som är ett av de mest lämpade fartygen att vara på i dessa trakter. Hon är liten, charmig och utrustad med gummibåtar så det finns knappt ingen plats man inte kan ta sig till. Kocken serverar vällagad husmanskost och det var här jag skulle få njuta min Penfolds Grange 2000. Vi väntade in den ljusa natten och sedan var det på med mössa, vantar och renfällar. Trots att det var vindstilla och solen strålade från en klarblå himmel, var klockan 0200 och kylan hade kommit krypande.


Min bror Jonas och jag på väg att njuta en flaska Grange 2000!

Vi hällde upp lite av vinet och förvarade resten av flaskan innanför jackan för att bevara värmen. Den första klunken ackompanjeras av havets kluckande och isflakens knäppande. Känslan av vinmakarens kraftansträngningar "kändes" lite extra på denhär platsen. I detta fascinerande toppvin finns massor av kärlek, pyssel och känsla. Det är den speciella kraft som kommer av noggrant selekterade druvor, en unik växtplats och en omsorgsfull vinframställning. Det lyfte smakupplevelsen till en fantastisk höjd i natten. Vi fick dofter av lakrits, tobak och exotiska kryddor i förening med smak av generös frukt, mörk choklad och plommon. Vi hittade lika många nyanser av doft och smak som vi samtidigt kunde upplevda omkring oss. Kan livet bli så mycket bättre?

Får jag välja så är det är så här jag vill njuta min Penfolds Grange 2000!

Katarina Alwin AB - "flying marketing" | Fjrde Lnggatan 18 | SE - 413 27 Gteborg | Sweden
info@katarinaalwin.se | mobile +46 73 8105078