Som sommelier och mattjej älskar jag vin. Ett omsorgsfullt arbete i vingården och i vineriet avspeglar sig alltid i vinet.
Är du intresserad av vad du dricker? Får du en känsla för vad vinmakaren har försökt att skapa? Vissa dagar längat du efter speciella druvor? En krispig riesling...en fet chardonnay...en flirtig pinot noir eller en fruktig shiraz.
För att utveckla dina smakreferenser öppna två flaskor till maten och känn skillnaden....en tempranillo från Rioja och en sangiovese från Toscana. Är vinet i balans, kort eller lång eftersmak, passar det till maten? Vad smakade bäst just idag? Låt inte bara priset avgöra utan sätt det i förhållande till vad du får i flaskan. Vin är enkelt att korka igen och ställa mörkt och svalt så håller det bra. Man måste inte dricka ur hela flaskan för att unna sig något gott mitt i veckan.
Det finns gott om bra viner, det gäller bara att hitta dem. Jag skriver om viner jag gillar lite extra, kanske var det tidpunkten, kanske sällskapet, kanske maten som gjorde det men här kommere tips på gott vin helt enkelt!
Nakone Chardonnay | Etna
Sicilien, Italien
I den pittoreska byn Rovittello ligger vingården Tenuta di Fessina. Där skapar vinmakarduon Silvia Maestrelli och Federico Curtaz fantastiska viner. Nakone har fått sitt udda namn från en stad som berättas om i gamla skrifter, men som arkeologer aldrig hittat spår efter.
Curtaz har arbetat många år hos Italiens mest framgångsrika vinpersonlighet Angelo Gaja. Och det märks. Vinet har en fantastisk tydlighet, fräschör och karaktär. Druvorna växer mellan 600–700 meter över havet, där jordmånen består av kalkrik lera och druvorna fått mogna långsamt. Skörden sker för hand i mitten av augusti och vinet har sedan fått jäsa svalt, i rostfria tankar, utan kontakt med ekfat. Vinet, som det endast görs 9 000 flaskor av, har koncentration och frisk syra. Dessutom en mandelton och en läcker mineralitet som dröjer sig kvar länge. Servera med en hummerrisotto och färskriven tryffel.
Art nr: 70690, beställningsvara
Pris: 155 kr
Erse | Etna Rosso
Sicilien, Italien
Samma vinmakarpar har tillsammans med Silvia Maestrellis make Roberta Silva, producerat vinet Erse. Trion bestämde sig för att utveckla den gamla 1600-tals vingården och ta tillvara på den unikitet den erbjuder. Vingården är magisk placerad vid foten av vulkanen Etna.
Vinet är gjort av de italienska druvorna Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio, två druvor som i stort sett bara odlas på Etnas sluttningar. Vinodlingarna är belägna 670 meter över havet, skörden sker för hand i oktober och vinet har jäst och lagrats på rostfria tankar. Resultatet är ett vin som upplevs som svalt, elegant, lätt och smakrikt med karaktär av röda bär. Jorden är uppblandad av sand, vulkanisk aska och vinerna brukar kallas för Italiens Bourgogner eftersom de är snarlika de åtråvärda Pinot Noir-vinerna från Frankrike.
Art nr: 70815, beställningsvara
Pris 169 kr
Planeta | Cerasuolo di Vittoria
Sicilien, Italien
Nästa intressanta vin kommer från Cerasuolo di Vittoria, på sydöstra Sicilien. Vinet är Siciliens första och enda DOCG (Denominazione di origine controllata), dvs det har den högsta kvalitetsstämpeln i Italiens vinhierarki. Vinet kommer från tre av familjen Planetas vingårdar, Dorilli, Mogli och Case Vecchie. Alla vingårdarna har en historia på över hundra år.
Familjen Planeta lägger stor kraft och mycket energi på sitt kall. De äger vingårdar på sex ställen runt Sicilien och det ger dem speciell kunskap om Siciliens unika jordmåner.
Namnet Cerasuolo kommer från Cerasa som är en Siciliansk variant för körsbär. Tillsammans med jordgubbar är det den frukt som dominerar vinet, vilket lyckas utan att det blir kladdigt. Nero d'avola är Sicilens nationaldruva och i detta vin blandas den med druvan Frappato för att få sin DOCG. Det är Frappato som ger den charmigt bäriga smaken som är ovanlig i vinvärlden. Frisk, ungt, bärigt vin som med fördel serveras till grillad fisk eller ostar med lite syra.
Läs mer om vinet på deras egen hemsida
Art nr: 92253, beställningsvara
Pris: 119 kr
Vinodling på Mont-Redon har funnits sedan romartiden, men det är Henri Platin och hans ättlingar som samlat odlingarna i en större enhet. De har gemensamt arbetat hårt för att bygga upp en kvalitetsvingård. Namnet Mount Redon kommer från latinets ”montem retundum” som betyder runt kullen. Och det var vid botten av kullen som vinrankorna planterades för att skyddas mot mistralvindens obevekliga kyla.
Vinet görs på druvorna Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre och några få procent av Counoise, Muscardin och Vaccarèse. En perfekt kombo till lammstek. Årgång 2007 är ett toppår och vinet lagras med fördel under bra förhållanden i 7-10 år. Om man kan hålla sig.
Läs mer om Chateau Mont-Redon på deras egen hemsida.
Art nr: 2811
Pris: 232 kr
För tio år sedan bröt den personlige rockmanagern Charles Smith upp med sin danska flickvän, lämnade karriären i musikbranschen och satsade all sin passion på vin. Han hade som mål att göra viner som var tillgängliga för alla, samtidigt som de skulle ha stor personlighet, karaktär och struktur. Vinerna speglar Smiths tuffa attityd, men ändå vänliga själ. Etablissemanget har han inte mycket till övers för, utan går sin egen väg. Inte minst etiketterna, med formspråk från 80-talets rockaffischer, talar sitt tydliga språk.
Detta vin hittar du i beställningssortimentet. Det lite kaxiga vinet är gjort till 100% på druvan Cabernet sauvignon. Det är ett kul, annorlunda vin med stor fruktkoncentration på gränsen till överdrivet. Men vinet har en elegant, syrlig sötma och ett snyggt torrt avslut.
Läs mer om Chateau Smith på vinets egen hemsida.
Art nr: 71907 (beställningsvara)
Pris: 174 kr
Familjen Ibbotson har sedan 1978 letat upp de bästa markerna för att odla vin i Marlborough, Nya Zeeland. Inledningsvis levererades druvor till lokala vinbolag, men med tiden växte intresset för att producera eget vin. 1994 etablerades Saint Clair Family Estate och Ibbotsons anställde den välkände vinmakaren Matt Thomson. Det visade sig vara ett genialiskt dra. Matt Thomson är kompromisslös med kvalitet och utsågs vid den internationella vinmässan i London för tre år sedan till världens bästa vitvinsmakare.
Detta läckra vin är gjort till 100 procent på druvan Chardonnay. Hälften av vinet har fått jäsa på både amerikanska och franska ekfat. På så vis får vinet en rund kropp och en fyllig karaktär. Vinet har trots det kvar sin eleganta, pigga syra, vilket gör det perfekt till rätter med fisk och skaldjur som bas.
Läs mer om vinet på Sigvas egen hemsida.
Art nr: 2188
Pris: 89 kr
Under september lanserades Domaine de Lery på den svenska marknaden. Vinet kommer från Familjen Bellier som har varit vinodlare i Vineuil-distriktet från far till son i generationer. Här gör de både vita, röda och roséviner från A.O.C Cheverny samt vita A.O.C Cour – Cheverny-viner.
Vinmakaren Pascal Bellier har valt den integrerade produktionsmetoden TERRA- Vitis och ett hållbart jordbruk. Vingårdsarbetet är omsorgsfullt med kontroll på hela processen. Vitt vin från Cheverny är känt som bland de bästa Loirevinerna och är ett vin med mycket frukt och aromatisk karaktär. Jorden är rik på sandsten och kalkrik lera och vingården ligger i skärningspunkten mellan oceanisk och kontinentala influenser. Det gör Domaine de Lery till ett vitt vin med kraftfull arom av sauvignon blanc samt Loiredalens eleganta chardonnay.
Läs mer om vinet på Vinias egen hemsida
Art nr: 99071
Pris: 79 kr
Från Peter Mosten i Österund kommer detta fantastiska mousserande vita vin gjord på ren björksav från björkar runt Storsjön i Jämtland. En helt unik produkt, den enda i sitt slag, och ett riktigt mathantverk.
Vinodlare på kontinenten har att strida mot diverse skadeinsekter och mögelsvampar som varje år hotar att ödelägga skörden. Så icke i Jämtland. Klimatet är en orsak. Björkens sturighet och motståndskraft en annan. Principen är enkel: Björken suger upp kristallklart vatten ur mineralrik grund när tjälen försvinner ur marken på våren. Trädet omvandlar vätskan till sav. Som går att tappa. Som går att dricka.
När ekoingenjören Peter Mosten sorterade kemiingenjören och forskaren Gunnar Jegrelius häpnadsväckande arkiv fann han ett originalrecept från 1785 på mousserande björksavchamp..., och på den vägen är det.
Smaken är mycket speciell och tilltalande med en torr känsla och en något bitter-sött avslut. Sav Sparkling är en fantasiskt dryckesupplevelse som är kul att bjuda på. Serveras väl kyld runt 8°C gärna till någon liten mumsbit som västerbottenost, löjrom, rökt renkött, lax, ostron eller gåslever.
Läs mer om Sav Sparkling på Savs egen hemsida.
Art nr: 7788
Pris: 329 kr
Bill och Susan Sokol planterade de första vinrankorna i Dundee Hills 1971. Sokol Blosser Winery är fortfarande familjeägt och andra generationen håller på att ta över verksamheten. Vinet är helt organsikt så ingen konstgötsel eller andra syntetiska kemikalier används. De planterar olika blommor för att få ett naturligt ekosystem och de gör sin egen konstgötsel på kodynga, druvrester och bergsfosfat. De använder vindkraftverk och driver sina traktorer på biodisel.
Evolution är ett mycket spännande vin och innehåller inte mindre än nio olika vita druvor. Det är gjort på druvorna pinot gris, reisling, semillon, pinot blanc, gewurtztraminer, chardonnay, sylvaner, muller thurgau och muscatcanelli. Familjen har designat vinet för att passa speciellt till mat. Äter man lätt mat med komplexa smaker behöver man ett vin att matcha till det - Evolution är perfekt för det. Servera gärna till mat från Asien, Karibien eller vår lätta sommarmat.
Läs mer om Evolutions på vinets egen hemsida.
Art nr: 71149 (beställningssortimentet)
Pris: 129 kr
Helt nyligen släpptes den efterlängtade Evolution Red 1st Edition i beställningssortimentet på Systembolaget. Det är en kul parhäst till den vita Evolution som funnits i Sverige sedan 2006 och består av nio vita druvor.
Evolution Red 1st Edition är ännu lite tokigare och består av hela tolv olika druvor. Vinet har en bas av syrah, hopblandat med elva andra druvor varav några är vita (!), men här stoppar informationen. Många har försökt kopiera deras vita vin så nu sitter de stadigt på hemligheten bakom det röda vinet.
Sokol Blosser är ett familjeföretag och andra generationen, Alex och Alison, har precis axlat ansvaret. Bill och Susan Sokol var paret som gjorde verklighet av sin dröm och planerade sina första vinstockar i början av 1970-talet. De blev pionjärer i Oregon med druvodling och få trodde på projektet. Resan har bestått av en hel del ”trial and error”, berättar Susan men idag kan de se att de skapat en smått unik vinhistoria. Målet för alla deras viner har alltid varit att serveras till mat så syran är viktig och lite av deras husstil.
Evolution Red 1st Edition har tagit lång tid att ta fram och vinet handlar mycket om just tid. För Alex att hitta den perfekta tidpunkten att skörda och tid för att blanda. Vinet har en komplex blandning av tolv druvor vilket gör vinet smått unikt. Evolution Red 1th Edition och presenterar en rik frukt, komplex kryddighet och mjuk struktur med lång eftersmak. Vinet är riktigt kul, välgjort och mycket gott till sommarens hemlagade hamburgare och barbecue.
Läs mer om vinet på deras egen hemsida.
Art nr: 71583 (beställningssortiment)
Pris: 129 kr
Stoneleigh Sauvignon Blanc är sedan många år tillbaka en av mina favoriter. Nya Zeeland är ett ett spännande vinland med vinmakare som vågar och Stoneleigh har mycket välgjorda viner med en jämn kvalitet. Ofta när jag är sugen på ett krispigt, friskt vin så är det deras sauvignon blanc jag suktar efter.
Stoneleigh Vineyards ligger i området Marlborough på den nordligaste spetsen av Nya Zeelands sydö. I detta kultområde i vinvärlden började man först 1973 att plantera vinrankor. Området blev tidigt planterat med druvan sauvignon blanc som visade sig trivas utmärkt i det tempererade klimatet.
Kombinationen med flest antal soltimmar på Nya Zeeland, 2400 per år, plus den karga jordmånen ger mycket gynnsamma vinodlingsförutsättningar. De stora stenarna som täcker marken ger en bra dränering och fungerar som värmestabilisatorer under de kalla nätterna då stenarna behåller värmen från dagens solljus och skyddar mot eventuell frost. Sauvignon blanc är idag Nya Zeelands mest odlade druva.
De mogna druvorna är plockades i Rapaura, på den norra sidan av Marlboroughs Wairau Valley från mitten av april. Frukten har hanterats försiktigt och har sedan fått kalljäsa, vilket ger en mer utdragen jäsningstid och ett mer smakrikt vin. Därefter följer en kort tid på temperaturkontrollerade ståltankar. Den friska syran i vinet passar bra till naturella skaldjur, pocherade fiskrätter samt syrlig ost som getost!
www.stoneleigh.co.nz
Art nr: 6311
Pris: 99 kr
En favorit från Sicilien och vingården Feudo Montoni är Feudo Montoni Nero d'Avola 2005. Ett vin gjort på en egen klon av druvan Nero d'Avola som är unik för vingården och härstammar tillbaka till mitten på 1400-talet.
Vinmakaren Fabio Sireci är en passionerad ung man som gör sitt vin efter gamla traditioner och påverkas inte av trender och mode inom vinvärlden.
Fabios noggranna arbete har gett resultat och han har fått många utmärkelser för sitt vin. Senast fick hans Feudo Montoni Nero d'Avola 2005 90 poäng av vinjournalisten Robert Parker. Ett omnämnande som gör vinet än mer åtråvärt i de flesta vinbutiker. Njut vinet idag eller lägg ett par flaskor i garderoben och plocka upp inom fyra till fem år.
Tyvärr finns inte vinet att köpa än i Sverige men bor du nära Köpenhamn hittar du det på Erik Sörensens Vin i Köpenhamn.
www.feudomontoni.it
Från Amarone della Valpolicella Classico nord-öst om Verona kommer ytterliger en favorit. Det är en Amarone från vinhuset Tommasi. Ett vin som är stort, mycket och ytterligare lite till. Otroligt gott att lägga i källaren och låta vila några år.
Vinet är välgjort och alltid lika balanserat. Det är gjort på de klassiska och lokala druvorna corvina veronese, corvinone, rondinella och molinara. Druvorna är sent skördade och har torkat i 5 månader innan jäsningen startar. Vinet har sedan legat i tre år på slovenska fat.
Amarone är god att nuta som den är eller till rött kött, viltkött och såklart till lagrade ostar. Vill du ändå njuta vinet ungt så se till att dekantera det ordentligt.
Art nr: 22350
Pris: 269 kr
Från Tommasi kommer även detta goda vin gjort på en spännande mix av druvor. Här hittar du Corvina veronese, Oseleta och Cabernet franc. Vinet är ett IGT vin som betyder "indicazione geografica tipica". De två druvorna Corvina veronese och Oseleta har torkat i 30-40 dagar innan de prassats. Efter jäsning har vinet legat sex månader på tonneau barrel på 500 liter och 12 månader på stora slovenska fat för att runda till vinet.
Jag gillar vinet som är speciellt och har egen karaktär. Det är mycket vin utan att vara påträngande och ett bra sällskap till både ljust och rött kött. Lika gott till ostar såklart. Värt att ta sig till systembolaget och beställa ett par flaskor.
Art nr: 87204 (beställningssortiment)
Pris: 179 kr
En riktig god Amarone har ni även från Speri. Familjen Speri har sysslat med druvodling och vinproduktion sedan 1800-talet. Bröderna Speri äger idag 45 hektar vingårdar och man gör uteslutande vin på druvor från egna odlingar. Alla vingårdar liggeri den bästa delen av Valpolicella Classico, främst i kommunerna Negrar och Fumane.
Man vinfierar druvorna från varje vingård separat för att behålla de unika karaktärerna och buteljerar vinerna under namnet på den vingård de kommer från. Denna Amarone kommer från vingården Monte Sant'Urbano, totalt på knappt 10 hektar beläget på en kulle i Fumane.
Druvorna har skördats för hand under de två första veckorna i oktober och har torkats, liggande i backar i torklador fram till januari. Druvorna har sedan krossats och jäst på traditionellt sätt. Vinet är lagrat tre år på ekfat.
Art nr: 81617 (beställningssortiment)
Pris: 339 kr